בתקופה של אחרי החגים ועם בוא הסתיו, זו הזדמנות נפלאה להבריא את המזווה הביתי, לשפר את התזונה של כל בני הבית, לגוון במתכונים, לקבל כלים לאכילה בריאה יותר בבית ולהיחשף למגוון מזונות וחומרי גלם בריאים וטעימים, בדרך מהנה, חווייתית וישימה.
לצורך כך, בנינו תחרות חווייתית ומניעה, שתיתן מענה לצרכים אלו, תוך הנחיה וליווי צמוד של יועצת הבריאות והתזונה, עדי סוקול קצירי
תיהנו מהאתגר ואל תשכחו לשתף בקבוצה!
עוד פעם חביתה וסלט, "פיצה פיתה" או טוסט לארוחת ערב? הגיע הזמן להשתדרג!
רובינו מתקשים לגוון את ארוחת הערב. הדבר נובע לרוב מכמה סיבות עיקריות:
מקום לגמישות– כשיש מסגרת ברורה אפשר ואף רצוי מדי פעם לפרוץ את הגבולות, ולעשות בה שינויים.
הגיוון התזונתי מאפשר לנו עושר תזונתי, בכך שאנחנו מספקים את כל המיקרונוטריאנטים שהגוף זקוק להם. הגיוון מסייע גם למניעת רגישויות או אלרגיות למזונות שהגוף נחשף אליהם בתדירות גבוהה. לכן חשוב להקפיד על העקרונות הבאים:
1- מדי יומיים מגוונים את מנת החלבון. בחזה עוף למשל אין ברזל, ולכן חשוב באותה ארוחה להוסיף סלק, עדשים שחורות או שעועית ירוקה למשל. חשוב לדאוג שיהיו גם לאורך השבוע חלבונים מהצומח (קטניות כמו טופו, עדשים, שעועית, חומוס ועוד) שעשירים בסידן ובברזל.
2- מדי יומיים מגוונים את הפחמימה. שימו לב שאתם לא אוכלים כל השבוע רק אורז או עיבודים של גרעין החיטה, אלא מגוונים עם פחמימות מזינות נוספות או ירקות שורש.
3- חשוב להקפיד על תוספת של ירק מבושל / מאודה / אפוי מדי יום, בנוסף לירקות חיים.
4- בנו תכנית שהיא ריאלית ושתוכלו ליישמה. אם מדובר בשבוע עמוס, רכזו את עיקר הבישולים בסוף השבוע והקפיאו חלק מהכמות, כמו קציצות למשל, שיהיו לכם זמינות להמשך השבוע. כדאי באמצע שבוע להוסיף עוד שעה במטבח, כדי לא ליפול בחלק השני של השבוע בלי אוכל מבושל.
אחת השיטות שאני מלמדת אנשים עסוקים שחפצים בקיצורי דרך במטבח היא שיטת Mix & Match.
בשיטה זו מבשלים חומר גלם אחד עיקרי בבישול בסיסי, ללא תבלון, ועושים ממנו שילובים למשך כמה ימים. שהרי לאכול את אותו אוכל לאורך כל השבוע זה משעמם ונמאס במהרה. אני רוצה להמחיש לכם את השיטה לדוגמא על שעועית שחורה ואדומה:
שעועית שחורה ואדומה עשירות בחלבון איכותי (9 גרם חלבון ל100 גרם שעועית מבושלת), בסיבים תזונתיים המקנים תחושת שובע לאורך זמן, בברזל, באשלגן ובסידן.
בסוף השבוע אני נוהגת להשרות כל שבוע קטנית אחרת. אני משרה אותה במים למשך לילה, ולמחרת מסננת ממי ההשריה ומבשלת אותה בסיר עם מים עד כיסוי, תפוח אדמה חצוי, עגבניה חצויה, 2 שיני שום ,ענף עשב תבלין ואצת קומבו (המסייעת לריכוך הקטנית). בתום כשעה של בישול כשהקטנית מבושלת, אני שומרת את מי הבישול (מים עשירים בברזל ומעשירים כל תבשיל). ומהקטנית אני יכולה לעשות שילובים למשך כמה ימים: