המנה הזו היא מנה מושלמת לאירוח. מרשימה, טעימה עד מאוד, קלה לעיכול ועשירה בירקות ירוקים, כפי שאני אוהבת. זה מסוג המתכונים שמכינים לאט ובהנאה, לכן מזגו לעצמכם כוס יין, פנו לעצמכם חצי שעה של שקט ורוצו להכין!
מצרכים
לקציצות:
4 פילטים (כ-460 גרם) של דג לבן ללא העור (לברק, פורל או דניס)- יעבוד טוב גם עם חזה עוף טחון
1/2 בצל לבן
1/2 צרור עלי כוסברה או פטרוזיליה
1/2 קישוא
גרידת לימון מלימון שלם
1 כפית אבקת כוסברה טחונה, 1 כפית מלח, 1/2 כפית פלפל שחור טחון גס
3 כפות שמן זית
הירקות לסיר ולרוטב:
2 שומרים חתוכים לרבעים
3 גבעולי סלרי חתוכים גס
1 חבילת תחתיות ארטישוק קפואות
1/2 כוס פולי פול ירוק קפוא או אפונת גינה
1/2 בצל לבן פרוס דק
1 כרישה פרוסה דק
1 שום ירוק פרוס דק (או 4 שיני שום יבש פרוסות דק)
1/2 קישוא פרוס לעיגולים
1 פלפל צ'ילי ירוק פרוס דק (ללא הגרעינים)
1/2 חבילת עלי מנגולד או עלי תרד קצוצים גס
1/2 צרור עלי כוסברה או פטרוזיליה קצוצים דק
1 לימון סחוט טרי, 1/2 כוס יין לבן יבש, 1.5 כוסות ציר ירקות זריז (הסבר בהוראות הכנה)
1 כף זרעי כוסברה כתושים, מלח גס ופלפל שחור טחון גס
1/4 כוס שמן זית + 25 גרם חמאה
אופן הכנה
- מכינים את התערובת של הקציצות: לשימוש במעבד מזון- קוצצים גס את הירקות של התערובת וטוחנים בכמה פולסים את כל הרכיבים במעבד מזון
(במידה ואין מעבד מזון, חותכים קצוץ את הדג, הבצל ועשבי התיבול, מגררים את הקישוא ומוסיפים את השמן והתבלינים).
מעבירים את הבלילה לקערה, מערבבים טיפה ביד ומכניסים למנוחה במקרר למשך 1/2 שעה. - בזמן שהתערובת של הקציצות נחה במקרר חותכים את הירקות כפי שמתואר ברשימת המצרכים לסיר.
- מהשאריות של הירקות (החלקים שלא משתמשים בהם כמו קצוות, קליפות, גבעולים) מכינים ציר ירקות מהיר:
משחימים את השאריות בסיר עם 2 כפות שמן זית, מוסיפים ליטר מים מסוננים ו-1/2 כפית מלח, 2 עלי דפנה, מביאים לרתיחה ומבשלים על אש נמוכה למשך חצי שעה.
בתום הבישול מסננים את הירקות לקבלת ציר צלול (מה שנשאר מהציר שלא צריך למתכון, מקררים ומקפיאים בתבניות קרח למתכונים אחרים). - מבשלים את תחתיות הארטישוק והפול או אפונת השלג בסיר קטן עם מים רותחים למשך 5 דקות, מסננים ממי הבישול ומניחים בצד. פורסים גס את תחתיות הארטישוק.
- מוצאים את התערובת מהמקרר, קורצים קציצות קטנות, מחממים מחבת רחבה עם ציפוי נון סטיק עם 3 כפות שמן זית, ומטגנים את הקציצות כ-3-4 דקות לכל צד. שומרים בצד
- מחממים סיר רחב, מוסיפים 1/4 כוס שמן זית ו-25 גרם חמאה, מוסיפים את השומרים, הסלרי, הבצל והכרישה עם זרעי הכוסברה ומשחימים למשך כ-3-4 דק' תוך כדי ערבוב עם כף עץ
- מוסיפים את הקישוא, השום ופלפל צ'ילי, ומערבבים לעוד דקה.
- מוסיפים את עלי המנגולד, מערבבים עם כף עץ, מוסיפים את הציר ירקות, היין הלבן והלימון ומצמצמים על אש גבוהה למשך 3 דקות.
- מוסיפים את הקציצות בין הירקות, מוסיפים את הלבבות ארטישוק והפול או אפונת הגינה, מתבלים עם מלח גס ופלפל שחור, מוסיפים את עלי הכוסברה או הפטרוזיליה הקצוצים, מנמיכים את הלהבה ומכסים את הסיר לעוד 15 דק' בישול.
אני אוהבת להגיש את המנה לצד אורז בשמטי ירוק עם שמיר וכורכום או עם מטבל ציזיקי שאני מכינה מיוגורט עזים, שמיר, מלפפון ושום.