תזונה מחזקת לאישה

ב-8 במרץ אנחנו מציינים את יום האישה הבינלאומי, במהלכו אני מקיימת הרצאות בחברות וחוגי בית בנושא תזונה תומכת ומחזקת לנשים.
נושא זה מעסיק אותי רבות בחודשים של אחרי הלידה, בו אני חווה על בשרי בכוחו של המזון לתמוך ולספק הזנה וחיוניות, גם בלילות רבים של היעדר שינה.

אשמח כאן לשתף בחמישיה הפותחת שלי שנוכחת בתזונה היומית שלי. מזונות מומלצים אלו חשובים במיוחד במצבי חולשה ואנמיה, בזמן היריון, לפני היריון ולחיזוק אחרי לידה.

  • ירקות שורש מחזקים

ירקות שורש כמו: גזר, סלק, בצל, כרישה, שומר, בטטה, שורש סלרי, שורש פטרוזיליה, כרישה, צנון לבן (דייקון), צנוניות, לפת, מחזקים את המערכת החיסונית, מסייעים לאזן את הצורך במתוק ומסייעים בהרזיה בשל תכולת הסיבים הגבוהה שלהם. לאלו הרוצים להרזות אף רצוי להגביר את מינונם על חשבון דגנים אחרים (גם המלאים שבהם), ולדאוג שיהוו כ- 50% מתכולת הצלחת.

  • שפע של עלים ירוקים!

עלים ירוקים הם המזון בעל הצפיפות התזונתית הגדולה ביותר, כלומר יחס גבוה של ערכים תזונתיים פר קלוריה. בחורף ובאביב אני חוגגת עם שפע העלים הגדלים בגינה שלי או מגיעים ישירות מחווה אורגנית: עלי מנגולד, תרד טורקי, בק צ'וי, עלי סלרי, כוסברה, פטרוזיליה, חסה אדומה, קייל. יחד עם עלי בר שגדלים כעת בכל גינה: חוביזה, סרפד (עשיר בברזל) ועלי חרדל.

אני משדכת אותם לכל תבשיל בתום הבישול או החימום, את החריפים שבהם אני אוכלת בסלט טרי מרענן (אורגולה, רוקט, עירית, בצל ירוק) או כממרח פסטו, או בשייק ירוק.

  • מזונות כהים מחזקי דם

לחיזוק הדם (בשפת הרפואה הסינית) או בשפה המערבית- הגדלת רמות ההמוגלובין והברזל, חשוב שנסתכל על צבע האוכל שאנחנו אוכלים. מזונות כהים בצבע סגול, שחור, ירוק כהה, הם המזונות שמכילים כמות גדולה יותר של ברזל ויש בחלקם נוגדי חמצון חשובים, ורצוי שנאכל מהם יותר.
אדום-סגול: סלק, פירות יער, שעועית אזוקי יבשה, סרדינים, פורל אדום, מטיאס, טונה אדומה, סלמון, אורז אדום, רימון, שזיף
ירוק כהה: מנגולד, תרד, קייל, מורינגה, ספירולינה, שעועית ירוקה טריה
שחור: אצות, שומשום שחור, אורז שחור, עדשים שחורות, שעועית שחורה, ענבים שחורים, כבד אורגני

  • מרק עצמות

מרק עצמות מלווה אותי ביומיום. אני מכינה אותו מדי סופ"ש ושומרת במקפיא במנות קטנות לשימוש יומיומי. מרק עצמות מורכב מעצמות עוף, גרונות, ומח עצם או עצמות של דג, מבושלים כ-3-4 שעות יחד עם ירקות שורש, ומעט חומץ שמפרק את הג'לטין הרב שיש בעצם למי המרק (למתכון המלא)
מרק עצמות חשוב מאוד לחיזוק בתקופות בהן המערכת החיסונית חלשה או לאחר לידה. הוא חשוב לנשים לחיזוק העצם, ובכלל מדובר בציר רב עוצמה שמעשיר בטעמים כל מנה. אני אוהבת להכין מהציר מרק מיסו מהיר עם ירקות ואטריות (למתכון המלא)

  • חליטה מחזקת

כאשר התזונה היא לא אופטימלית, חליטה של צמחי מרפא שאנחנו שותים לאורך היום, במקום מים, בעלת אפקט טיפולי חשוב. החליטה שאני נוהגת לשתות היא חליטת ויתניה/אנג'ליקה סינית בשילוב עם אסטרגלוס (ממריץ חיסוני) ופרי יבש אדמדם (goji berries). זו חליטה שמתאימה מאוד לנשים. כמובן שבקליניקה אני מתאימה את החליטה בהתאם לאבחנה הטיפולית.

 

פורסם ב אוגוסט 11, 2014

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *